Acasa
» Author's notes » LEGENDA Festivalului George ENESCU
LEGENDA Festivalului George ENESCU
LEGENDA Festivalului George ENESCU
Multă lume știe cât de mult iubea Enescu vioara, dar puțini știu că pasiunea eminentului nostru muzician i se trăgea de la un “păcat” din copilărie.
Plecase de acasă cu gândul să caute pe Eminescu, știind că acesta obișnuia să zboare cu ciocârliile prin pădure. „Trecând codrii de aramă”, copilul a rămas înmărmurit de „mândra glăsuire a pădurii de argint”. Fermecat de simfonia codrilor, a încetat căutările, ca să poată contempla divina armonie.

Într-un luminiș apoi a găsit o vioară de aur, un guarneri. Era a unei ciocârlii, plecată să bea apa vie; ei bine da, ciocârliile cântau pe acolo și la instrumente muzicale. Năucit de frumusețea instrumentului, l-a furat și a plecat în fugă, acasă.
În urmă, când ciocârlia s-a întors și nu și-a găsit vioara, fu răvășită de durere, dar celelalte ciocârlii și privighetorile au alinat-o, întrezărind mâna destinului peste bălaiul copil. Ba una din păsări, o porumbiță cipriană, i-a compus suratei sale o baladă, identificată ulterior drept Balada lui Porumbescu.

În amintirea acestei întâmplări păsările înțelepte au uneltit să organizeze, periodic, un festival, care să adune cele mai mândre instrumente muzicale, talente și cele mai emoționante piese melodice ale pădurii de argint.
[2.9.2017]
Autor : Spiridon Misava
Meniu Navigare
 
Contact
 
facebook
youtube