Acasa
» Author's notes » Eveniment pe insula
Eveniment pe insula
Eveniment pe insula
Se spune ca pe o insula pustie, complet izolata pe ocean, un om traia in conditii dificile. Ajunsese acolo, ca unic supravietuitor, dupa naufragiul vasului cu care calatorise impreuna cu alti oameni. Avea, aproape de marginea apei, o coliba construita cu dificultate, unde mai aprindea focul, se mai incalzea si-si facea cate ceva de mancare. Dintr-o neglijenta coliba i-a luat foc, in lipsa. Cand s-a inapoiat, spre seara, flacarile fiind mari, nu a mai putut face nimic; toate obiectele sale, tot mobilierul improvizat ardeau. Privind incendiul mistuitor se prabusi la pamant de durere, fiindca alte si alte eforturi ii erau necesare pentru a-si reincropi un adapost cu strictul necesar. S-a ridicat apoi si, cu mintea confuza, s-a indreptat, catre nisipul de la marginea apei, unde se aseza sa-si consume disperarea celui fara perspective.

Inaltandu-si intamplator ochii catre largul apelor, vede ca un vapor se indreapta spre insula. Pe loc si-a revenit si a inceput sa faca semne, ca sa fie observat.

Daca adapostul sau, nu s-ar fi transformat intr-o torta, asa ca lumina sa fie de la distanta remarcata, el nu ar fi fost descoperit. Acest eveniment, initial dezolant, i-a adus salvarea la momentul oportun.

Una din concluzii ar fi ca e bine sa avem (“naufragiati sau nu”) o gramada de lemne, un rug, ceva pregatit pentru un foc anume, la momentul potrivit. Dar, in sens mistic, intreb:
Noi peregrinii acestei planete stim sa pregatim “terenul” si vreo “schela” pentru astfel de ardere, salvatoare? Daca, pe neasteptate, te cerceteaza Cel de Sus, ai vreo gramada de fapte bune adunate, ai niste rezerve, pentru o aprindere spirituala, de iubire, prin care EL sa te remarce? Sau va trece pe langa tine, fiindca esti rece si nepregatit?!

In viata avem tot felul de ocazii sa obtinem sau sa pierdem cate ceva (mai mult sau mai putin important) dar sa marim coeficientul nostru de vointa, sistematic, al puterii de decizie pentru alegeri intelepte, nu ne ajuta nimeni. Singuri va trebui, renuntand la comoditate, sa carmim, de multe ori, volanul vietii noastre pe directia cea buna. Cand aceasta va fi insa greu de gasit, ne pot fi de folos indicatiile de “GPS” oferite de Parintele indurarilor.
Autor : Spiridon Misava
Meniu Navigare
 
Contact
 
facebook
youtube