Acasa
» Author's notes » B.B.C - Rezumat
B.B.C - Rezumat
B.B.C - Rezumat
Lucrarea în proză, Basmele Buncilor Cuminţi, se adresează maturilor şi celor dornici de maturizare spirituală, iar nu copiilor. Pe coperta IV cititorul este înştiinţat de aceasta („să lase poveştile de seară pe seama copiilor mici”), dar lecturarea primelor pagini lămureşte oricum acest aspect.
BBCe a fost încadrată la ficţiune, dar este pe “teren” mistic; realitate turnată în alte forme, în alegorii, metafore, într-o structură cu expresii artistice, care aici devin arme sau dispozitive de luptă. Acestea schimbă amuzant, uneori, comportamentul personajelor, stârnesc reacţii pro, ori contra, şi conduc - predominant prin dialog - la reflecţii serioase.
Acţiunea, parţial de aventură, dezbateri şi sentințe, se raportează, în mare, la fapte istorice ori contemporane, miracole, atitudini, la subiecte ce divizează lumea (unele religioase, doctrinare), sau la modalităţi ce ar trebui s-o unifice.
Se confruntă două forţe ale lumii eterice (stânga şi dreapta) care interferă planului fizic, unde acestea găsesc adepţi şi adversari.

Scrierea, structurată pe elementele artistice menţionate, are o precizie a trimiterilor la diferite lucrări, poezii, texte, filme sau direct la evenimente din realitate (vechi sau actuale), care ar trebui să ajute pe cel care nu este suficient de bine informat, la descifrarea unor scene, unor referiri. Elementul românesc este dat şi prin note muzicale (cântece şi creaţii cunoscute) potrivite unor dialoguri sau descrieri.
Cartea ar putea atrage pe cei dornici de aventură, de exotic, de culoare şi sunet, ar putea interesa pe cel preocupat de probleme ecleziale sau care urmăreşte sensuri spirituale sensibile, mai puţin semnificative majorităţii. Autorul nu jicneşte pe nimeni şi caută să ofere o perspectivă superioară, reflectată în esenţa noilor revelaţii, adesea respinse datorită conservatorismului confesional.
BBCe se mai adresează şi celor cu simţul umorului, tineri sau vârstnici ce acceptă că parodia, “gluma, poate fi o trăsură bună pentru adevăr” sau, instinctiv, caută să evadeze prin lectură şi puţin divertisment.

Mesajele de înţelepciune şi iubire pot să motiveze în plus pe cei receptivi revelaţiilor, sau care-şi disciplinează viaţa pe principii nobile, filosofice, dar pot să le aducă repere suplimentare în căutările lor sincere şi serioase.
În fapt, cititorul – cu atenţia extinsă către “antenele trimitrilor” – se poate aştepta la o lectură reconfortantă, încărcată cu teme diverse; cel superficial găseşte concluzii moralizatoare şi are ocazia (conform unei afirmaţii) să nu uite „calitatea curativă și hrănitoare a basmului”, povestirilor.

Din anumite motive, numărul de pagini al acestei lucrări, aproape atipice, cred că este ideal dimensionat pentru cititorul dispus să se lase, integrat şi purtat pe aripi de Bunici Cuminţi. Autorul nu pretinde să fi venit cu ceva excepţional prin suspans, prin originalitate s.a, ci doar cu o noutate de abordare şi atenţionare, agreabilă sau elegantă, ca să nu supere, logică în acelaşi timp şi echivalentă unei băuturi† care înviorează. Pe ansamblu, ca în orice basme, binele trebuie să rămână victorios, sau promiţător.

†băuturi - Psalmul 103.16 Vinul veselește inima omului.

vezi
//cutt.ly/aaZEEGX
Autor : Spiridon Misava
Meniu Navigare
 
Contact
 
facebook
youtube