Acasa
» Author's notes » ANALFABETISM EXISTENTIAL
ANALFABETISM EXISTENTIAL
ANALFABETISM EXISTENTIAL
Pe buna dreptate au remarcat unii Analfabetismul Existential (An.Ex) prezent in societatea umana. Foarte multi oameni sunt in aceasta categorie, indiferent de pozitia lor sociala, ori de nivelul lor de pregatire scolara, universitara. Cu atat mai hilar este ca o persoana mediatizata, o vedeta, un lider de opinie s.a.m.d. sa fie strain de rolul lui nobil intre oameni, de scopul spiritual al umanitatii pe ansamblu, sau sa se insele asupra unor probleme fundamentale privitoare la viata si moarte, la lumina si intuneric, la Adevar si fals. Este chiar daunatoare asupra educatiei publice influenta lui. Satisfacator lucru insa daca omul are bunul simt sa nu o faca public pe filozoful in chestiuni mai mult sau mai putin abstracte, daca il depasesc si nu le-a atins intelesul in esenta lor, iar dureros lucru este ca unii isi dau cu parerea de sus, sau impun semenilor punctul lor de vedere, ori jaloanele unor invataturi eronate (ori toxice). S-ar zice ca diferenta o face, deci, bunul simt, caci de-a dreptul remarcabil este ca un om cu mica pregatire scolara si putina carte sa stie caror principii sa urmeze, in privinta valorilor si conditiei umane, si caror directii nefaste sa se impotriveasca.

Vezi si→ youtu.be/PCmhroMkL_Y

De fapt – analfabet existential poate fi si ateul si materialistul si omul instruit si cel nescolit, dar si omul de succes, insa nu le reprosam (a fi) An.Ex. daca ei manifesta bun simt, ori respect.
Concret, An.Ex. nu va cauta sa inteleaga, ori sa-si explice just cine l-a creat pe el ca fiinta, ce sens are existenta lui fizica, ori corporala pe alte planuri, ce i-ar aduce viata ca fiu al Luminii... Se complace intr-o alergare in cerc, pe orizontala numita fantezist uneori “libertate de cugetare”, dar are constant in campul de gravitatie vicii, atasamente, care ii impiedica perceptia pe „verticala”. Deoarece pentru el nici duh si nici Divinitate un exista, ii este imposibil sa admita ca „Dumnezeu poate atinge duhul omului si-i poate darui imediat cunoastrea Lui”.

An.Ex. va concepe sa traiasca doar pentru binele lui insusi (poate si al odraslelor), va profita de orice oportunitate pentru ca perspectiva asa-zisei „treceri in nefiinta” (in speta a tranzitiei la alt plan de existenta) ii creeaza disconfort; daca azi nu se va sfii sa calce peste flori, maine isi va permite peste cadavre. Spre deosebire de acestia, insa tot din pacate, exista si suflete care nu manifesta acest analfabetism, care au perspectiva nemuririi, dar n-au inlaturat suficient voalul ingnorantei, n-au evitat capcanele din „Valea Plangerii” si tot zadarnica le va fi fost posesia unui adevar.

Samanta „semănată în spini este cel care aude cuvântul, dar grija acestei lumi şi înşelăciunea avuţiei înăbuşă cuvântul şi îl face neroditor.”
Autor : Spiridon Misava
Meniu Navigare
 
Contact
 
facebook
youtube